Mastervolt dodaje novi 12V 2.5kWh model Li-Ion Ultra baterije

15 Kolovoz 2013 Objavljeno u Novi proizvodi

Mastervolt ponosno najavljuje da je novi 12V 2.5 kWh model Li-Ion Ultra baterija dostupan na tržištu, kao dio predstavljanja potpuno novog raspona modela Li-Ion Ultra baterija.

Novi 12/2500 model je iste visine i širine kao i 12V i 24V 5kWh verzije, samo upola kraći. Kao i ostali modeli iz poboljšane druge generacije Ultra baterija, 12/2500 koristi najnovija dostignuća Mastervolt energentske elektronike, čineći ovu 4-ćelijsku bateriju neusporedivno nadmoćnom nad bilo kojom ekvivalentnom olovnom baterijom.

Nova kompaktna 12/2500 baterija dijeli sve mogućnosti s većim 5kWh modelima, posebno poboljšanja u balansiranju ćelija. Održavajući ćelije na istom nivou napunjenosti je ključno za dugovječnost Li-Ion baterija. Konkuretni proizvodi koriste pasivno balansiranje ćelija, kod kojeg prepunjene ćelije višak energije zrače toplinom, dok manje napunjene ćelije se moraju nastaviti puniti iz punjača. Mastervolt koristi revolucionarno aktivno balansiranje ćelija, koje direktno prenosi energiju kao iz više napunjenih ćelija u manje napunjene ćelije. To rezultira vrlo brzim vremenima punjenja i životni vijek baterije od više od 2000 ciklusa na dubinu pražnjenja od 80%.

Još jedna prednost Ultra serije baterija je da se svaka baterija može prazniti 80% ukupnog kapaciteta, bez ikakvih posljedica na živostni vijek. Za usporedbu, olovne baterije se ne bi smjele prazniti ispod 50%, ako želite deklarirani životni vijek. Zbog toga i zbog niske gustoće Li-Ion fosfata, odnos energija-masa je samo 30% ekvivaltnog seta olovnih baterija.

Kako se Mastervolt specijalizirao za potpuno integrirane sustave, svaka Li-Ion Ultra baterija se može povezati na ostatak brodskog energetskog sustava putem Mastervolt Masterbus CAN bazirane mreže.

Prije, zamjena olovne baterije s Li-Ion baterijom je zahtijevala dodatne vanjske komponente. Druga, Ultra, generacija je integrirala sve te sustave unutar baterije, pojednostavnjujući instalaciju i smanjujući troškove. Baterije se mogu povezivati paralelno i serijski, a upravljački sustavi baterija se automatski prilagođavaju.

Više informacija i specifikacije
Back to top