Djelomični digital switching i sustav punjenja za jedrilicu iz samogradnje od 8m

Objavljeno u Sustavi
Digital switching i sustav punjenja za jedrilicu iz samogradnje od 8m

Komponente sustava

  • Mastervolt ChargeMaster 12/35-3 punjač
  • Mastervolt AC Master 12/300 inverter
  • Mastervolt MasterShunt 500 battery monitor
  • Mastervolt Digital DC 10X10A ulazno-izlazni modul za digitalno upravljanje
  • Mastervolt Digital Input 4 ulazni modul digitalnog upravljanja za prekidače
  • Mastervolt MasterView Easy touch ekran za upravaljanje i nadzor uređaja na Masterbus mreži
  • BI702 diodni razdjeljnik

Kako se radi o manjoj jedrilici sustav je prilično jednostavan. Trošila koja su digitalno upravljana su spojena na Digital DC 10x10 modul. Svjetla salona, kabine, motornog prostora i manualni rad bilge pumpe se upravljaju putem tipkala koja su spojeni na Digital Input. Svjetla kabine i salona su također podešena da imaju dimming.
Ostali potošači se upravljaju virtualnim prekidačima na MasterView Easy ekranu na dodir. Također, na Easy ekranu se mogu očitati i podaci o bateriji iz MasterShunta, kao što su kapacitet, struja, napon, preostalo vrijeme itd, te se može upravljati i nadzirati ChargeMaster punjač.
MasterView Easy je u ovom slučaju praktički zamjena za standardni panel sa sklopkama i instrumentima.

Kada je brod spojen na kopno, motorna i servisna baterija se pune preko ChargeMaster 12/35-3 punjača, a kada je motor radi onda se pune iz alternatora na motoru preko BI702 diodnog izolatora.

Za 230V potrebe kada brod nije spojen na kopno se brine jedan AC Master 12/300 inverter s 300W konstantne snage, i 600W peak snage. Inverter ima čisti sinusni izlaz tako da sva oprema spojena na njega će raditi bez ikakvog problema. Klijentu je inverter potreban za laptop i punjenje mobitela, tako da je 300W sasvim dovoljno.

Back to top