Potpuni digital switching i digitalni nadzorni sustav za retrofit jedrilice od 13m

Objavljeno u Sustavi
Digital switching i digitalni nadzorni sustav za refit jedrilice od 13m

Komponente sustava

  • Mastervolt Digital DC 10x10A ulazno/izlazni modul za digitalno upravaljanje s 10 ulaza/izlaza sa po 10A svaki
  • Mastervolt MasterView System 10" touch ekran za potpuni nadzor i upravljanje energetskim sustavom te davačima na brodu
  • MasterShunt 500 battery monitor
  • Mastervolt Digital Input 4 ulazni modul digitalnog upravljanja za prekidače
  • Mastervolt Tank Level Interface modul za spajanje analognog davača razine tanka u Masterbus podatke
  • Mastervolt ChargeMaster 12/100-3 punjač baterija
  • Mastervolt Mass Sine 12/1200 inverter
  • Mastervolt Inverter Interface za integraciju Mass invertera u Masterbus mrežu

Ovaj sustav je projektiran za retrofit na jedrilicu koja je imala standardnu instalaciju. Osnovna zamisao je da je na MasterView System ekranu potpuna energetska slika broda; stanje baterija, stanje tankova, stanje punjenja te upravljanje trošilima, punjačem i inverterom.

Na MasterView System ekranu, osim standardnih prikaza, su i uređene Favorite stranice s gupama koje je klijent želimo. Na jednoj stranici se nalaze virtualni prekidači za trošila, kao navigacijska svjetla, frižideri, navigacija itd. Na drugom ekranu se nalaze podaci o stanju baterije kao što su kapacitet, napon, struja i preostalo vrijeme, te nadzor i upravljanje punjačem i inverterom. Na trećoj Favorite stranici se nalazi nadzor razine tankova.

Četiri Digital DC 10X10 modula su postavljena fizički na brodu tako da se nalaze blizu potrošača koji su spojeni na njih, što je pojednostavnilo instalaciju. Jedan se nalazi u jednoj krmenoj kabini. Na desnoj i lijevoj strani salona je po još jedan, te je posljednji u pramčanoj kabini.

Na sličan način su postavljeni Digital Input 4 moduli te Tank Level moduli. Jedina stvar koja ih povezu je MasterBus mreža.

Za nadzor baterija se koristi MasterShunt 500 uređaj koji nadzire napon, struju, kapacitet, prostalo vrijeme na baterije te pamti potpunu povijest baterije kao što su ciklusi, duboka pražnjenja, naponski i strujni ekstremi, starost itd.
Svi njegovi parametri se mogu očitati na System ekranu.

Kada je brod spojen na kopno punjenje je preko Mastervolt ChargeMaster 12/100-3 punjača koji ima jedan glavni izlaz od 100A koji puni servisne baterije te dva pomoćna izlaza od po 10A koji održavaju motorne baterije.
Punjač je u potpunosti Masterbus kompatibilan te je moguć nadzor svih parametara te upravljanje putem System ekrana.

Inverter je Mass Sine 12/1200 s 1200W konstantne izlazne snage, te 2400W peak snage. Inverter ima čisti sinusni izlaz tako da sva oprema spojena na njega će raditi bez ikakvog problema. Putem Inverter interfacea, Mass Sine komunicira s MasterBus mrežom te je moguće njegovo upravljanje putem MasterView System ekrana.

Back to top